Så installerar man golvvärme

Så installerar man vattenburen golvvärme

När du ska installera golvvärme i ditt hus är det viktigt att börja i rätt ände. Till att börja med bör du ta reda på vilka behov, förutsättningar och syfte du har med installationen. Det finns flera olika typer av golvvärme och om du väljer rätt system blir resultat betydligt bättre än om du installerar första bästa. Här presenterar vi de vanligaste golvvärmesystemen och för att ta reda på vilket som passar just dig bäst är du välkommen att kontakta oss på J-son Golvvärme. Vi tar med glädje fram den bäst lämpade lösningen för dig! På så sätt får du ett energieffektivt golvvärmesystem som du kan lita på i alla lägen.

Olika typer av golvvärme

  • Ett vanligt sätt att installera golvvärme är att gjuta in golvvärmerören i betong. Antingen väljer du rör med diametern 20 mm som läggs med ett cc-avstånd på 300 mm, alternativt rör med 16 mm i diameter som istället läggs med ett cc-avstånd på 200 mm. I regel installeras golvvärmerören tillsammans med läggskenor som enkelt kan tryckas fast i eps-skivan. Värmerören trycks därefter ner i skenorna för att fixeras på rätt plats.
  • Andra väljer istället att flytspackla in golvvärmerören. Detta är vanligare vid rör med en något mindre diameter, såsom 16 mm-rör eller 12 mm-rör. Det är fördelaktigt att ha en underliggande spånskiva eller dylikt material för att värmerören ska kunna spikas eller skruvas fast med till exempel kabelklamrar.
  • Med en redan spårad spånskiva kan du snabbt och smidigt lägga ner dina värmerör med diametern 16 mm på ett cc-avstånd av 200 mm. Du kan antingen fräsa vändspåren själv med hjälp av en överhandsfräs, alternativt använda dig av färdiga vändskivor med spår.
  • Spårad eps- eller cellplastskiva är en smidig lösning för en effektiv installation av golvvärme för dig som redan har ett befintligt golv. Med inbyggda vändspår i skivorna är det relativt enkelt att applicera värmerören direkt ner i skivan.
  • Man kan även använda sig av bjälklagskassetter som hängs upp mellan bjälkarna med ett cc-avstånd på 600 mm alternativt 300 mm. Denna lösning är fördelaktig om du vill skruva fast ett massivt trägolv eller en slät, 22 mm tjock golvspånskiva ovanpå reglarna. Vid applicering av golvspånskiva används i regel 20 mm-rör som läggs på ett cc-avstånd av 300 mm.
  • Ett annat alternativ är att glesa upp med brädor och lägga golvvärmeplåt och golvvärmerör emellan glespanelerna. Rören brukar läggas med ett cc-avstånd på 300 mm eller 200 mm beroende på om rördiametern är 20 mm eller 16 mm.